Om te

Vi har valgt at koncentrere os 100% om biologisk dyrkede teer af højeste kvalitet og kun beskæftige os med teer der er dyrket under bæredygtige produktionsforhold i de teproducerende lande


Vi beskæftiger os ikke med billig, masseproduceret te. Te er en af naturens skatte der bør behandles med omhu og respekt - og vores ambition er derfor, at viderebringe vores kærlighed til de bedste teer i verden, og dele disse fantastiske produkter med dig i håbet om, at du vil smage forskellen og nyde hver eneste kop fuldt ud.


Vores sortiment er delt op i to kategorier:


Økologisk hverdagsTE :

Alle fortjener at drikke te af høj kvalitet - også til hverdag. Vi har derfor udvalgt en række gode, klassiske økologiske teer og prissat dem lavt. Se vores udvalg af økologiske hverdagsteer.


Økologisk premiumTE:

De bedste og dyreste tekvaliteter skiller sig ud ved deres lave høstudbytter, komplekse smagsnuancer, unikke strukturer og høje pris - akkurat som vine.


Vi mener dog, at te af sjælden og udsøgt kvalitet også bør udbredes og har derfor valgt at gøre vores dyreste og mest eksklusive teer opnåelige for almindelige mennesker ved at sætte en yderst fair pris.


Klik for at se de udvalgte premiumteer - eller klik her for at se hele tesortimentet.


HUSK: Alle rene teer af høj kvalitet kan tåle, at der brygges mange kander på den samme portion teblade. Vores tommelfingerregel siger, at du ved almindelig brygning (5-8 gr. te pr. liter vand - se brygningsguiden nederst på siden) sagtens kan bruge de samme teblade 3-5 gange uden at gå på kompromis med smagen. Tværtimod vil teen udvikle sig fra bryg til bryg og folde sit unikke særkende ud efterhånden som der kommer ny vand på bladene.



Om TE:

Alle teer stammer fra den samme stamplante; Camellia Sinensis. Dens friske blade er rig på flavonoider og enzymer, som reagerer med ilten under bearbejdning og er med til at ændre teens kemiske sammensætning og definere de forskellige tetyper og smagsvarianter.


Når bladene bliver stødt, skåret, rullet, mast eller bare får lov til at hvile, aktiveres enzymerne og går i forbindelse med luftens ilt og flavenoiderne ændrer sig til theaflaviner og thearubiginer. Denne iltningsproces kaldes ofte fejlagtig for fermentering, men det er i virkeligheden en oxidering der er tale om i lighed med det, der sker når man skærer et æble over og frugtkødet bliver mørkere og mørkere.


Forskellen på te-typerne er altså grundlæggende et spørgsmål om hvor længe bladene har oxideret.


I lighed med drueplanter er teplanten påvirkelig af den jordbund og det klima/mikroklima der er på voksestederne. Man taler derfor også om terroir, sigle estate og årgange, da teen kan have helt forskellige udtryk alt efter hvor den er dyrket i verden - selvom tebladene kommer fra den sammme stamplante.


Selvom der er findes tusindvis af tevarianter er te grundlæggende opdelt i seks kategorier opdelt ud fra hvornår bladene er plukket og iltningsprocessen er standset - de seks typer er HVID, GUL, GRØN, SORT, OOLONG & PU ERH


1. HVID TE er den spædeste og mindst forarbejdere tetype. Den plukkes i det tidlige forår, inden knopperne brister og bladene springer ud. De små bladknopper og nye sprøde blade soltørres, og dampes herefter let for at dræbe evt. bakterier, svampe osv. Under tørringen forsvinder det naturlige fugtindhold i tebladene så smagen forstærkes og næringsstofferne bevares bedst muligt. Hvid te har en meget begrænset høstsæson, og derfor kun bliver produceret i små mængder.


Hvid te har samme sundhedsstimulerende virkninger som grøn te, men i en langt højere koncentration da hvid te indeholder cirka tre gange så mange antioxidanter (herunder polyfenol der også findes i rødvin) som de fleste grønne teer.


Den hvide te er en rigtig meditations-te, der med sin florale duft og cremede græsagtig smag med noter af nødder, bør nydes i fred og ro - eller nydes som en alternativ ledsager til ethvert måltid.



2. GRØN TE blev opdaget for mere end 4.700 år siden, hvor det siges, at den kinesiske kejser Shen Nung gik i sin have med et krus varmt vand da vinden pludseligt blæste nogle blade af en vildtvoksende te busk. Tre af disse blade faldt ned i hans drikkeskål, og kejseren oplevede en behagelig lugt i sin næse. Da han smagte på vandet, følte han sig med ét frisk og koncentreret - og vupti - så var den grønne te opdaget :-)


Grøn te tørres ligesom hvid te umiddelbart efter høsten for at forhindre oxidering - forskellen er blot, at bladene til grøn te høstes når bladene er mere udviklede.


Den grønne te høstes oftest på den måde, at den yderste kvist af hver gren nippes af, så man får kombinationen af det yderste spæde skud og 1-2 mere udviklede blade. I en grøn kvalitetste der er nænsomt behandlet, vil man efter brygning ofte kunne se skuddet og bladene der stadig er fæstnet på stilken.


Grøn te høstes af flere omgange. Den første høst (first flush) finder sted i slutningen af ​​april til begyndelsen af ​​maj. Den anden høst finder normalt sted fra juni til juli, og den tredje plukning finder sted i slutningen af ​​juli til begyndelsen af ​​august. First flush te har den højeste kvalitet - og den højeste pris.


Smagsmæssigt er grøn te lettere i farve og smag end sort te, men den har en mere udpræget floral smag med smagsnoter af græs, ristede nødder og tang end den hvide te.


Grøn te er en oplagt morgente, da den har langt det højeste koffeinindhold af alle tetyperne.



3. GUL TE er en sjælden og dyr variant. Produktionen af Gul te udgør kun ca. 0,5% af den samlede kinesiske  teproduktion - og var oprindeligt forbeholdt de kinesiske kejsere.


Gul te produceres på samme måde som grøn te, men med et ekstra trin da den efter tørringen dampes og lægges til hvile under et fugtigt dække, hvilket giver bladene en lidt gul farve. Denne proces giver en mere blød og mindre græsagtig smag end det, der findes i grøn te. Teen er altså et smagsmæssigt mix mellem uoxideret hvid te og grøn te. Gul te indeholder også et højt indhold af antioxidanter.



4. SORT TE er en fuldt oxideret te med en oxidationsprocent på 90-95%. Opdagelsen af sort te er formodentlig et rent (og heldigt) tilfælde. Det siges, at et parti grøn te i det 16. århundrede fik lov til at oxidere alt for længe som følge af en produktionsfejl. Men i stedet for at smide teen væk smagte tebønderne på de oxiderede blade og blev glædeligt overraskede over den lækre smag.


Igen er det de små blade der høstes for herefter at blive rullet eller "mast" for at eksponere mest muligt af bladenes saft og olieindhold overfor luftens ilt.  Under den lange oxidationsproces udvikles tanniner (igen et indholdsstof vi kender fra vinens verden - populært kaldet "garvesyre)


Smagsmæssigt er den sorte te multifacetteret. Den er robust, kompleks og indeholder hele paletten af smagsstoffer over sødme til bitterhed - og fra blomsterduft til tørret frugt, 


Den sorte te den klassiske følgesvend på arbejdspladsen hvor des høje indhold af koffein, vitaminer, mineraler og antioxidanter holder dig på sporet gennem en travl arbejdsdag.


5. OOLONG er resultatet af en balancegang. Teen kan - både i smag og fremstilling - klacifisseres som en mellemting mellem sort og grøn te, da oxideringsprocessen kan svinge mellem 15 - 80 %.


Mangfoldigheden i en Oolong te er i vid udstrækning et resultat af te-mesterens dygtighed og viden. Det kræver stor viden og erfaring at afbryde oxidationsprocessen i rette øjeblik  for at opnå Oolongens kompleksitet og eksklusive smagsnuancer. Afbrydelse af iltningen sker ved, at bladene opvarmes i store wok-lignende pander. Ved opvarmning deaktiveres det enzym, der forårsager oxideringen så den dermed stoppes.


Oolong rulles ofte til små kugler, eller som hele blade, der er rullet til spidse "rør" og smagsmæssigt kan Oolong ligge meget tæt på den hvide te - typisk med en oxidation på ca. 15% - eller den kan nærme sig den sorte te med en oxidering på op til 80%. Generelt kan man sige, at smagen udvikler sig fra det florale, nøddeagtige og lidt "cremede" over i det mere frugtagtige, sødere og mere "tørre" og ristede.


Oolong er den perfekte ledsager til ethvert måltid - tænk på den som vin og vælg den lyse Oolong til retter hvor du ville servere hvidvin og mørkere Oolong til de tungere, mere robuste serveringer.


6. Blandt kendere anses PU ERH for at være en helt ekstraordinær te. På grund af den særlige fermenteringsproces adskiller den sig fra både den klassiske hvide, gule, grønne og sorte te.


Bladene til Pu Erh stammer fra Yunnanprovinsen i Kina, hvor de store blade til vores teer høstes fra vilde tebuske, der rent faktisk ikke længere er buske, men nærmest er blevet til træer. Bladene høstes og presses i forskellige typer forme så de bliver til en slags te-kager i forskellige størrelser. Disse kager får nu lov til at passe sig selv og de forskellige gærkulturer der naturligt er til stede på bladene vil starte en fermentering (eller gæring - igen præcis som vi kender det fra vinens verden, hvor naturligt gæret vin er blevet det nye sort)


De allerbedste naturligt gærede kvaliteter har lagret i op til 25 år! - heldigvis har man fundet metoder til at speede processen op, så idag kan du købe Pu Erh, der har samme høje kvalitet men som ikke har været 25 år undervejs.


Karakteristiske træk er den krydrede jordsmag og den rødlige farve teen afgiver under trækning. At dufte til en kop Pu Erh er som at stikke næsen ned i en bunke efterårsblade..


Også Pu Erh er kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. Under fermenteringsprocessen udvikles statiner, der er kendt for at være kolesterolsænkende. Desuden er Pu Erh te en glimrende erstatning for kaffe og cognac efter en god middag da den også er kendt for sin evne til at styrke fordøjelsen.


Du kan gå direkte til vores udvalg ved at klikke på

| HVID TE |  | GUL TE |   | GRØN TE |   | SORT TE |   | OOLONG |  | PU ERH


- eller læse lidt videre om hvordan du bedst brygger din te


Allerførst. Te skal  IKKE brygges på færdigkøbte tebreve. Tebrevene blev opfundet ved en fejl i starten af 1900-tallet da en amerikansk tegrossist sendte teprøver til sine kunder i små silkeposer. Kunderne syntes det var megasmart bare at hælde vand direkte på poserne - men det var altså ikke meningen :-)


Siden er silken blevet erstattet med afbleget papir eller syntetiske plastikprodukter og det er det bestemt ikke blevet bedre af.


Den te du køber i teposer er ofte af en meget ringe kvalitet. Der er som regel nærmest tale om testøv på pose. Den te, der anvendes til brevte er som regel også maskinhøstet hvilket betyder at der er masser af smågrene og andet der ryger med tebladene før de bliver kværnet til ukendelighed og fyldt på pose.


Da brevte er så granuleret som det er, frigiver det alle sine tanniner meget hurtigt, hvilket betyder at du får en meget bitter og garvesyrerig te - måske er det derfor at briterne tilsætter mælk til deres te.


Det samme gør sig gældende for de lidt finere tepyramider man har kunne købe gennem de seneste år. Te-pyramiderne er lavet af et syntetisk materiale og hvem har lyst til at drikke dejlig varm te der er brygget på plastik.


Er du ikke vild med at lade din te brygge på løse teblade flydende rundt i koppen kan de aflange teposer af papir gå an, endnu bedre med de kugleformede tedimser af metal. Problemet med begge disse er dog, at den løse te udvides ved brygning og du får derfor forhindret den te der ikke lige er ved yderkanten af din kugle eller tepose i at argive sin smag. Med andre ord får du ikke fuldt udbytte af din dyre kvalitetste.


Skal du have det fulde udbytte af teen skal den brygges direkte i din tekande (eller kop).


Køb dig en god tekande der er beregnet til brygning på løsblade (en helt alm. stempelkande er også fin - så længe du ikke også brygger kaffe på den) og følg temperatur/trækketidsguiden, så kan det ikke gå galt :-)


Gong Fu metoden anvender mange blade til kort trækketid - til gengæld kan der brygges rigtig mange gange på de samme blade


Den alm. "Western brewing" metode anvender færre blade og længere trækketid - til gengæld kan du så heller ikke genanvende bladene så mange gange.


God fornøjelse :-)